16 november 2008

Medans vi väntar på julen...

För er som har tid över och vill prova. Gott (och starkt) blir det. Se bara till att ha tålamod!

Glögg recept Följ detta så får du en god glögg på 3-4 veckor. Kostnad ca 100:- för 4-5 liter. 5 liter svagdricka 4 påsar nejlikor 500 gram russin 1 påse hel kardemumma 3 bitar hel ingefära (skärs sönder i flera bitar)3 kanelstänger 50 gram jäst 6-8 skivor potatis (skalas och skärs i grova bitar)2 kg socker Använd en hink med handduk över eller en damejeanne med jäsrör. Själv använder jag en enkel vintunna med lock och jäsrör.Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret är upplöst.
Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten. Häll i det och kryddorna och skaka om ordentligt.
Jäsningen bör komma igång över natten. Skaka varje dag i två veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat.
Häll bort bottensatsen och sila. Gör om det efter några dagar. Här brukar jag hälla i klarningsmedel, köpt på t ex Vinkungen eller liknande affär.

Låt stå orört i en vecka för klarning. Om det mot förmodan är grumligt så tappa om igen och låt stå några dagar.

Använd helst hävert för buteljering på flaska. Tips: 1) Var noggrann 2) Använd ej turbojäst 3) Låt glöggen jäsa färdigt ordentligt 4) Svagdricka kan ev. ersättas med enbär men mindre socker i så fall.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv